Varför göra idag det du kan göra i morgon

oktober 4th, 2012

Jag vet inte hur det är för dig men jag är fullständigt hopplös på att skjuta upp saker. Jag skriver listor, inte en utan tusentals och stryker efterhand men vissa saker hamnar liksom alltid längst ner av någon anledning. Lotta Abrahamsson på Livsklok pratar om att bota uppskjutarsjukan som så många människor lider av. Men vet du, jag har kommit på att jag egentligen inte lider av den alls, jag gillar den!

Listor är ett sätt att skapa ordning i kaos. Genom att skriva ner allt jag har att göra så skapar jag en överblick av hur dagen/veckan eller närmsta tiden ska se ut. Mina listor är inte vackra, de skrivs allt som oftast på ett gammalt kuvert eller på det som nu råkar finnas tillhands. De är kladdiga, saker stryks och läggs till, jag använder mig ofta av min fulaste (och därmed snabbaste) handstil, inget tjusigt alls här… Dagen går, fler och fler saker läggs till, stryks och ändras. När dagen är klar finns det alltid någonting kvar… där nere… på botten… något som bevisligen inte var så kul eller viktigt.

Efter att under lång tid studerat mina listor har jag kommit på att de där sakerna som hamnar längst ner, ogjorda, nästan alltid enbart involverar mig själv i sitt utförande. De är saker som inte innefattar något som helst mått av social interaktion, de är med andra ord mina fulaste grodor. Och de fulaste grodorna ska man svälja först sägs det, så från och med nu skapar jag inte en lista längre… jag skapar två! Ena listan är de fullständigt urtråkiga saker som jag måste göra: fakturering, bokföring, kontakt med myndigheter etc och denna lista betar jag av på en avsatt tid. Den får absolut inte vara för lång för då går min hjärna ner i energisparläge direkt. På den andra listan sätter jag upp allt annat: uppdatera blogg, kolla av fb, möten, förhandlingar med kund, uppdatera hemsidor, relationsmarknadsföring på ett eller annat sätt, telefonsamtal till kollegor, luncher ja ni vet allt det där som egentligen gör livet värt att leva!

För jag har insett att orden: Fakturor, OBS! inte egentligen hjälper… de blir kvar ensamma längst ner på listan för att de får stå tillbaka för roligare saker! (Ja, att få betalt är roligt men att fakturera är aptrist, så är det bara!) men genom att studera mitt eget beteende, att acceptera att jag är som jag är och att skapa en struktur som funkar för mig, det är ju det som skapar en Egoprinsessas värld! Tillför jag dessutom en belöning efteråt (en kopp kaffe i sällskap, en lunch eller någon annan typ av social interaktion) så löser det sig, alltid och varje gång!

Eller tja, jag hoppas på att i alla fall kunna börja med detta i morgon, om jag hinner!

 

Tjingeling!

3 Responses to “Varför göra idag det du kan göra i morgon”

 1. Heja Egoprinsessan, säger jag och gör vågen! För du har ju ”botat uppskjutarsjukan” på ditt allra eget sätt, fast du kallar det för något annat:) Bravo! När vi pratar listor – som jag också älskar! – vill jag passa på att nämna två av mina andra vettiga verktyg för att landa i livets lagomläge, ja, lagom för dig (det är inte säkert att det är samma lagom som för mig!): Att-INTE-göra-listan. Vad kan du välja bort, och strunta i, utan dåligt samvete. Och så favoriten: ROLIGA-saker-att-göra-listan: Vänta inte med att ha roligt, skapa din egen glädjebank. Livet går inte i repris!
  Allt gott från Lotta
  PS. Jag blir så rysligt nyfiken på dig, och vem du är. Kan du inte skriva upp någonstans på någon av dina listor att du ska göra en presentation av dig själv här på bloggen? Eller, så gör du det – NU!

 2. admin skriver:

  Hej bästaste Lotta!

  Om du tittar på http://www.eventfulness.se ser du allt om mig! Word Press och jag är ännu inte riktigt kompisar förstår du så om du eller någon vet hur jag ska få den sidan att även ligga i menyn så fixar jag detta pronto! Eller i morgon! Eller så skriver jag det på en lista nånstans!

  Hela mitt liv är en ROLIGA-saker-att-göra-lista! Framför allt alla saker som man kan göra tillsammans med andra! Jag citerar Katarina Widoff på Kommunikationsfabriken och tillåter mig att utbrista: ÄR DET INTE ROLIGT ÄR DET INTE KUL!

  Tjingeling!

  Min Att-INTE-göra-lista:
  Tråkiga saker
  Slå små barn
  Åka till Antarktis
  Gilla ryska turister på badsemester, eller britter, eller tyskar….
  Åka Vasaloppet
  Simma Vansbrosimmet

  Äh, jag lägger ner den listan genast! 😉

  • Hej igen Marie – för nu vet jag ju att det är du!

   Att-INTE-göra-listan handlar snarare att du ska rensa bort sådant du redan gör i dag, eller tänker på att du borde göra och har dåligt samvete för att du inte gör, för att göra mer plats för sådant du gillar och mår bra på.

   Om du hatar att göra bokföringen så lämnar du över den till en redovisningskonsult, typ. Ja, det kan kosta pengar, men tanken är att du frigör tid och energi så att du kan fakturera mera och ha råd med detta!

   Allt gott från Lotta

RSS feed for comments on this post.